Zoals de naam al zegt, moet je op een blaasinstrument blazen om er geluid uit te krijgen. Deze instrumenten produceren tonen wanneer je in een kolom blaast. De lucht in deze kolom gaat aan het trillen en afhankelijk van de vorm en het materiaal van de kolom krijg je een bijzondere klank. Door het openen en sluiten van van klankgaten of kleppen kan je verschillende tonen produceren.
Een harmonie orkest bestaat natuurlijk uit veel blazers. Houten blaasinstrumenten worden van hout gemaakt. Althans, vroeger was dat zo. Fluiten worden tegenwoordig van allerlei soorten metaal gemaakt en voor klarinetten gebruikt men soms kunststof. Hobo’s en fagotten zijn grotendeels nog van hout, maar hebben toch metalen kleppen. Binnen de Harmonie hebben wij veel docenten met een eigen specialisme op deze instrumenten.
Sandra Heijnen - dwarsfluit en panfluit
Nicole Grothe - dwarsfluit, AMV en theorie
Ira Wunnekink - hobo
Rita Kleinjan - klarinet
Ymkje Hellinga - klarinet
Marianne Bosch - klarinet
Tessa von Piekartz - saxofoon
Rolf Dekker - saxofoon
Lijkt het jouw leuk om een hout instrument te spelen? Geef je op via het onderstaande formulier.
Net zoals de houtblazers produceren koperblazers geluid door lucht te blazen in het instrument. Omdat de vorm en het materiaal van het instrument anders is, klinken de tonen van een koperblazer heel anders. Maar het belangrijkste verschil tussen hout- en koperblazers zit in het mondstuk. Koperblazers blazen niet in een gaatje of in een rietje zoals bij houtblazers, maar in een mondstuk dat op het instrument bevestigd is. Zij zetten het mondstuk aan hun lippen en blazen zoveel mogelijk lucht door hun lippen. Zo slaan de lippen aan het trillen en die trilling wordt overgedragen op het instrument.
Sandra Mulder - Trompet
Sjoerd de Vries - Hoorn
Daniëlle Elsinghorst - Trombone en Euphonium
Lijkt het jouw leuk om een koperinstrument te spelen? Geef je op via het onderstaande formulier.